Online hlasování Novinářské ceny 2011 začíná!

Online hlasování soutěže Novinářská cena 2011 dnes na adrese www.novinarskacena.cz/hlasovani spouští Nadace Open Society Fund Praha a Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation ve spolupráci s českým a slovenským Googlem. Česká a slovenská veřejnost v něm bude hlasovat pro jeden z novinářských příspěvků přihlášených do soutěže, který měl za poslední rok největší společenský dopad, nebo zásadně přispěl k posílení práv občanů. Lidé mohou vybírat ze 12 novinářských prací, po šesti z Česka a Slovenska, které se věnují závažným tématům, jako je korupce ve zdravotnictví, vymáhání dluhů, či konec kariéry žen, které se rozhodnou mít dítě. Dvanáct příspěvků pro online hlasování vybrala rada soutěže v Česku a na Slovensku na základě nominací odborných porot, jež hodnotily jednotlivé kategorie. Příspěvky jsou z různých kategorií, hlavním kritériem bylo zaměření příspěvků na občana a posílení jeho práv, či výrazný společenský dopad.

„Práce novinářů má sílu ovlivnit nás všechny, proto letos do Novinářské ceny zapojujeme i veřejnost. Díky internetu může každý snadno ohodnotit, který novinářský příspěvek otevřel diskusi o zásadním společenském problému a zastal se nás, občanů," uvedl Robert Basch, člen české Rady soutěže a ředitel Nadace OSF.

Mezi českými příspěvky je například reportáž České televize z pořadu Reportéři ČT o obchodnících s dluhy, či speciál serveru Aktuálně obsahující přehled platů a odměn nejvyšších státních úředníků. Slovenské příspěvky zahrnují mimo jiné sérii článků o týrání dětí ve výchovném ústavu, uveřejněnou na blog.sme.sk, či reportáž o tom, jak těžké je pohybovat se po Košicích, když je člověk na invalidním vozíku.

Online hlasování poběží do 14. dubna 2012. Autor či autorka příspěvku s největším počtem hlasů získá Česko-slovenskou cenu veřejnosti, spojenou s odměnou ve výši 20 000 Kč. Zvítězit však mohou také hlasující – partner Novinářské ceny – Google - odmění jednoho z nich chytrým telefonem Galaxy Nexus s operačním systémem Android a dalších deset hlasujících dárkovými balíčky.

Do letošní Novinářské ceny se v České republice přihlásilo více než 330 příspěvků do 10 kategorií, které hodnotí odborné poroty. Nominace ve všech kategoriích budou známy 12. dubna 2012, slavnostní vyhlášení vítězů Novinářské ceny pak proběhne 24. dubna 2012 v RockCafé v Praze.

Soutěž Novinářská cena pořádá v České republice Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a Nadáciou otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation Bratislava. Mediální monitoring soutěži poskytuje Newton Media a.s. Podrobnosti najdete na www.novinarskacena.cz a www.novinarskacena.sk.

Podpořené publikace

Mladí lidé a veřejné politiky v České republiceV České republice proběhl rozsáhlý výzkum zaměřený na mladé lidi. Cílem bylo poskytnout přehled o různých oblastech státní politiky, která ovlivňuje životy mládeže. Výzkumníci se zaměřili na oblast formálního i neformálního vzdělávání, zaměstnanosti, zdraví, sociální oblast a oblast bydlení.

Jak otevírat data?Příručka Jak otevírat data je určena starostům, úředníkům, programátorům, laikům a všem, kteří chtějí ve svém úřadě či obci otevírat data. Je rádcem pro začátečníka, ale současně dovede navést k cíli a inspirovat i odborníka na otevřená data.

Činnost a pracovitost českých europoslanců v období 2009–2014Nadace Open Society Fund Praha vydala unikátní a v Česku poprvé sestavený žebříček hodnotící práci tuzemských poslanců Evropského parlamentu za volební období 2009-2014.